Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tuttu ja yllätyksellinen Santahamina

Lisätty 09.10.2018

Santahaminan kävelykierroksella 30.9. paljastui uusia asioita saaren historiasta kokeneemmillekin saarivierailijalle. Kahden ja puolen tunnin pituiseen kierrokseen mahtui mukaan huomioita niin saaren ainutlaatuisesta ekosysteemistä, historiasta kuin nykypäivästäkin. Mukana kierroksella oli yhteensä 12 tiedonhaluista osallistujaa Espoon, Helsingin ja Vantaan yhdistyksistä.

Santahamina-kierroksen oppaanamme toimi kapteeni Petri Jokinen, joka johdatti ryhmäämme asiantuntevasti varuskuntasaaren eri puolilla. Kävelykierros on Santahamina seuran tuote, jonka MNL Helsingin piiri tarjosi jäsenilleen. Aloitimme kierroksen saaren uusimman rakennuksen edestä ja kuulimme Santahamina-talon käyttötarkoituksesta. Jatkoimme Maanpuolustuskorkeakoulun kampusalueelle, jossa näimme mm. neiti Marian hautakiven ja opimme, että rakennukset oli suunniteltu alun perin Helsingin peruuntuneita vuoden 1940 Olympialaisia varten.
Matkalla Kupu-ammunta-alueelle pysähdyimme ihmettelemään hiidenkirnuja ja kilpikaarnaisia mäntyjä ja kuulimme metsien sienisatojen runsaudesta. Emme kuitenkaan karanneet sienestämään, vaan jatkoimme kierrosta ammunta-alueelta Saharan läpi kasarmialueelle. Vierailimme myös Punavankihautausmaalla, joka kertoo saaren synkästä vuoden 1918 vankileiriajasta karua kieltään.
Kasarmialueen keskellä sijaitsevassa Perinnetalossa ryhmämme pääsi tekemään nopean piipahduksen ja moni keskittyi ihastelemaan aito Mannerheim-ristiä, joka on yksi näyttelyn arvokkaimmista esineistä. Perinnetalosta matka jatkui Viaporin kapinan uhrien muistomerkille ja kierroksen päätteeksi näimme muistutuksen Talvisodan ensimmäisen päivän ilmapommituksesta saaren koulun välittömässä läheisyydessä.
Virallisen opastuskierroksen jälkeen Sotilaskodin munkkikahvit houkuttelivat ja siellä pääsimme vielä jatkamaan perehtymistä saaren menneisyyteen. Sotilaskodin näyttämöllä on parhaillaan esillä Saaren poikien kokoama valokuvanäyttely Santahaminasta, jossa paljastui mm. miltä 1970-luvulla purettu puinen kirkko oli näyttänyt. Kierroksen aikana olimme jo tutustuneet kirkon sijaintiin ja nähneet sen kivijalan.

Satu Virtanen 

Punavankien hautausmaan muistokivi.Punavankien hautausmaan muistokivi.Ryhmämme kuuntelee tarkasti kapt. Petri Jokisen opastusta Santahaminan kohteista.Ryhmämme kuuntelee tarkasti kapt. Petri Jokisen opastusta Santahaminan kohteista.